Kroon- en brugwerk

Fraaie en blijvende vervanging van tanden en kiezen

Kroon- en brugwerk

Als tanden of kiezen vervangen moeten worden proberen we met diverse materialen een zo natuurlijk ogend en maximaal functionerend gebit te realiseren. Afhankelijk van de staat van de bestaande gebitselementen, kiezen we in overleg met u voor een kroon of voor een brug of soms zelfs voor een implantaat.

Wat is nu precies het verschil?

Een kroon wordt meestal geplaatst als de huidige kies of tand zover beschadigd is door bijvoorbeeld tandbederf, slijtage of door een ongeval. Er kan dan geen vulling meer gemaakt kan worden omdat de nodige houvast daarvoor ontbreekt. Tevens kan het ook zijn dat een tand of kies dermate verkleurd is of zo scheef staat dat het beter en fraaier is deze te vervangen. Zeker als deze zich voor in de mond bevindt.

Een kroon is een kunstmatig kapje van porselein dat precies over een afgeslepen tand geplaatst wordt. Omdat dit kapje permanent vastgelijmd wordt op de bestaande kies of tand en zoveel mogelijk precies dezelfde vorm krijgt, is het alsof u uw eigen kies of tand terug heeft gekregen. U kunt er vervolgens net zo mee kauwen als met uw eigen kies of tand.
Er wordt gekozen voor een brug als er tanden en/of kiezen zijn die ontbreken. Bij een brug worden eerst enkele zogenaamde pijlers voorbewerkt om houvast te creëren. De brug wordt op deze pijlers geplaatst en bevestigd. Daartussen komt het brugtussendeel (‘dummy’) dat bestaat uit één of meerdere kunsttanden en/of kiezen. De open ruimte is nu weer netjes opgevuld en de bestaande tanden en kiezen kunnen niet gaan vergroeien of scheef gaan staan.

Welke materialen worden er gebruikt?

Kronen worden bijna altijd van porselein vervaardigd. Dat staat, zeker voor in de mond, veel natuurlijker. Door nieuwe technieken is dit materiaal erg duurzaam en gaat het lang mee. Daarnaast kan de kleur en glans van de porseleinen tand of kies nagenoeg hetzelfde worden gemaakt als die van de huidige tanden en kiezen.. Zo ontstaat er een natuurlijk geheel. Soms worden kronen en bruggen alleen van metaal gemaakt, omdat dit materiaal enorm sterk en slijtvast is, zelfs nog slijtvaster als porselein. Deze tanden en/of kiezen worden dan gemaakt van een goud- of zilverkleurige goudlegering. Vanwege deze kleuren worden deze vrijwel alleen achter in de mond geplaatst. Daarnaast is het mogelijk te kiezen voor een metalen-porseleinen tand of kies. Het metaal vormt hiervoor de basis en voor het fraaie uiterlijk wordt over het zichtbare metaal een laag van tandkleurig porselein aangebracht.

Zo’n forse ingreep kost meer tijd!
Het plaatsen van kronen en bruggen vereist meer tijd en voorbereiding dan enkel het vullen van een kies. Houd er rekening mee dat u bij dergelijke grotere ingrepen een aantal keren terug moet komen naar de tandartspraktijk. Voor meer uitleg en een offerte neem dan contact met ons op voor een afspraak.

Certificaten

De certificaten van Team Meijer