Tandvleesbehandeling

Gezond tandvlees

Gezond tandvlees is roze, ligt strak om tanden en kiezen en bloedt niet als u eet of uw tanden poetst. Gezond tandvlees is de basis van een gezond gebit. Het tandvlees is samen met het kaakbot en de vezels het fundament van uw tanden en kiezen. Onze mondhygiënisten meten de conditie van het tandvlees door het tandvlees een cijfer te geven. De gezonde pocket (de ruimte in mm tussen de tand en tandvlees) bedraagt 1 t/m 3 mm en bloedt niet bij het meten. Wie zijn tandvlees gezond houdt, kan daardoor langer genieten van zijn eigen tanden en kiezen.

Tandvleesontsteking (Gingivitis)

Gingivitis is een beginnende ontsteking van het tandvlees. Dit wordt veroorzaakt door langdurige aanwezigheid van tandplak. Tandplak is een zacht kleverig wit laagje, dat uit verschillende bacteriën bestaat. Deze bacteriën kunnen zorgen voor tandvleesontstekingen maar ook voor gaatjes. Wanneer de plak niet regelmatig wordt weggepoetst of er wordt niet met de juiste maat ragers gewerkt, verkalkt de plak en wordt het uiteindelijk tandsteen. Zonder tandplak vormt zich geen tandsteen!  Op het ruwe oppervlak van het tandsteen vormt zich gemakkelijk weer nieuwe, zachte tandplak. Blijft de aanwezigheid van tandsteen en tandplak langdurig bestaan dan raakt het tandvlees verder ontstoken, waardoor er ook parodontitis ontstaat (een kaakbotontsteking).

Vergevorderde tandvleesontsteking (Parodontitis)

De ontsteking in de tandvleesrand kan zich uitbreiden richting het kaakbot doordat de aanwezige tandplak gemakkelijk onder het tandvlees (de pocket) kan schuiven. Bepaalde bacteriën kunnen het kaakbot, de fundering van uw tanden en kiezen afbreken. Dit is een langzaam en pijnloos proces. De ruimte tussen tand en tandvlees (pocket) wordt dieper. Dit begin van onherstelbare schade aan het kaakbot noemen we parodontitis.

Bij parodontitis kan het tandvlees rood en gezwollen zijn en gaat bloeden bij het poetsen, ragen of bij het eten. Het tandvlees kan zelfs na verloop van tijd gaan terugtrekken. Daarnaast kan een vieze smaak of slechte adem duiden op parodontitis. Parodontitis geeft zelden pijnklachten en helaas denken veel mensen dat bloedend tandvlees normaal is. Hierdoor kan een parodontitis lang onopgemerkt blijven. Op den duur is er zoveel kaakbot verloren gegaan dat de tand of kies los kan gaan staan. Parodontitis kan leiden tot gebitsverlies mits parodontitis tijdig wordt ontdekt en behandeld, dan kan gebitsverlies worden voorkomen.

Er zijn een aantal factoren die de mate en ernst van de ontsteking kunnen beïnvloeden:

Roken
Parodontitis komt vaker voor bij rokers dan bij niet rokers. De ernst van parodontitis is ook groter bij rokers. Rokers reageren ook minder goed op de behandeling van parodontitis dan niet rokers. De bloedvaten bij rokers zijn vernauwd waardoor een bloeding, die staat als indicatie voor ontstoken tandvlees, onopgemerkt blijft. Door de nicotine treedt bloeding minder of in een later stadium op.

Diabetes
Een niet goed ingestelde diabeet geeft een verhoogde kans op het ontstaan van parodontitis. Iemand met diabetes heeft vaak een slechte doorbloeding en is gevoeliger voor ontstekingen en infecties. Dit gebeurt vooral wanneer de bloedsuikerspiegel te hoog is en dit is vaak bij een slecht ingestelde diabeet. De bloedvaatjes raken dan beschadigd waardoor wondjes en ontstekingen slechter genezen. Ontstekingen zorgen op hun beurt weer voor een hoge suikerspiegel. Het tandvlees zit vol met kleine bloedvaatjes. Als deze beschadigd zijn, heeft u eerder kans op het krijgen van gingivitis of parodontitis.

Stress
Stress kan de afweer van het lichaam onderdrukken. Hierdoor neemt de kans op het krijgen van parodontitis toe.

 

Erfelijke aanleg
In bepaalde families komt vaker parodontitis voor. Uit onderzoek blijkt dat erfelijke aanleg hierbij een rol speelt. Sommige mensen produceren meer ontstekings-eiwitten bij parodontitis dan andere mensen. Door deze hoeveelheid wordt de ontstekingsreactie heftiger en zorgt dit voor meer botafbraak. Uit onderzoek is gebleken dat parodontitis kan worden overgedragen tussen partners en van ouder op kind. Gezamenlijk gebruik van een tandenborstel en andere hulpmiddelen wordt dan ook afgeraden.

Andere cofactoren
Hiermee worden factoren bedoeld die de afweerreactie kunnen verslechteren of verminderen. HIV en Leukemie zorgen voor een vergrote kans op parodontale afbraak. Mensen die bestraald zijn in het hoofdhals-gebied hebben vaak een tekort aan speeksel waardoor zij een vergrote kans hebben op parodontitis. Voor mensen die een verminderde speekselvloed hebben is een uitgebreide en zorgvuldige mondhygiëne en regelmatig mondhygiënist/tandartsbezoek (zeker 4 keer per jaar) van groot belang.

Bij een zwangerschap treedt hormonale verandering op. Dit kan aanleiding zijn tot een hevigere ontsteking van het tandvlees. Bij vrouwen zal tijdens de zwangerschap het tandvlees eerder bloeden en ontstoken raken. Dit wordt een zwangerschapsgingivitis genoemd.

Tandvleesbehandeling

Het is heel belangrijk het tandvlees gezond te houden want samen met het kaakbot en vezels is dit de fundering van uw tanden en kiezen.

U kunt voor de volgende behandelingen terecht bij de mondhygiënist:

  • Regelmatige screening: het de halfjaarlijkse controle waarin gekeken wordt naar afwijkingen of het ontstaan op afwijkingen.
  • Professionele preventie: zoals het verwijderen van tandsteen en tandplak bij tandvleesontsteking (gingivitis) patiënten, sealing, fluoride-applicatie, voorlichting en instructie bij een hoog risico op het ontstaan van erosie en gaatjes.
  • Begeleiding: instructie die worden gegeven over mondhygiëne en voeding maar ook het gedrag helpen te veranderen of vasthouden.
  • Voorlichting en behandeling volgens het paroprotocol voor patiënten met parodontitis.

Paroprotocol

Bij de eerste afspraak wordt allereerst de algemene gezondheid doorgenomen via een gezondheidsvragenlijst. Gebruik van medicatie en ziekten kunnen in relatie staan tot de gezondheid van uw gebit. Vervolgens wordt er een parodontiumstatus gemaakt. Dit is een landkaart van uw tanden en kiezen die de conditie van het tandvlees rondom alle tanden en kiezen weergeeft.

Naast de klinische gegevens is het belangrijk om röntgenfoto’s van de tanden en kiezen te hebben. Op deze foto’s is het verloop van het botniveau te beoordelen. Indien nodig wordt er een bacterieel onderzoek uitgevoerd. De kweek wordt opgestuurd naar een laboratorium die bepaald of u aanvullend een antibioticakuur nodig heeft. Uit al deze gegevens wordt een behandelplan opgesteld.

De initiële behandeling

Dit betreft de uitgebreide behandeling van de pockets. Het tandsteen, tandplak en bacteriën worden van het worteloppervlak verwijderd met behulp van een ultrasoon tandsteenverwijderapparaat en handinstrumenten. Er vindt een uitgebreide instructie van hulpmiddelen plaats. Over het algemeen wordt een initiële behandeling in vier zittingen van een uur uitgevoerd. Na de uitgebreide initiële behandeling wordt er na 3 maanden opnieuw een parodontiumstatus gemaakt, waaruit moet blijken dat er verbetering is opgetreden. U kunt zelf deze verbetering al eerder waarnemen door: het tandvlees bloedt minder snel, de slechte adem of vieze smaak verdwijnt en het tandvlees is roze van kleur.

Nazorg
Om de ontstane gezonde mondsituatie in stand te houden is het nodig om regelmatig een bezoek aan de mondhygiënist te brengen. Afhankelijk van uw mondhygiëne kan de mondhygiënist u een interval geven van een bezoek om de 3, 4 of 6 maanden.

Tandsteen verwijderen

Bij een reguliere gebitsreiniging zijn er geen verdiepte pockets. Wel kan er sprake zijn van een oppervlakkige ontsteking van het tandvlees, veroorzaakt door tandsteen en bacteriën. Bij deze behandeling wordt het tandsteen verwijderd. Dit ter vermindering van bloedingen van het tandvlees, en verbetering van slechte adem en vieze smaak. Deze behandeling duurt vaak tussen de 30 en 45 minuten.

Wat kunt u zelf doen?

Door de juiste poetsmethode te hanteren kan een groot deel van de aanwezige tandplak weggepoetst worden. Tussen de tanden en kiezen blijft zelfs met een elektrische tandenborstel nog plak tussen de tanden en kiezen zitten. Voor de ruimtes tussen de tanden en kiezen wordt vaak een rager of stoker geadviseerd. De mondhygiënist zal samen met u kijken welke hulpmiddelen tussen uw tanden en kiezen passen en demonstreren hoe u deze het best kunt gebruiken.

Certificaten

De certificaten van Team Meijer